Класифікація нержавіючої сталі

Нержавіюча сталь - цю група корозійностійких сталей & nbsp; що містить мінімум 12% хрому. Хром створює захисну плівку з оксиду хрому на поверхні металу, яка дуже інертна, за рахунок чого стали стають коррозіонностокімі, нержавіючими.

Великою перевагою хромованою плівки є здатність відновлюватися за участю кисню після фізико-хімічних впливів. Також можуть бути присутніми інші легуючі елементи - нікель, молібден, титан, ніобій та ін. Механічні властивості і поведінку в обслуговуванні залежать в першу чергу від їх складу. Правильний вибір марки - гарантує тривалий термін служби. Постійне збільшення використання нержавіючої сталі в багатьох галузях промисловості пов'язане з її видатними якостями: чудової опору корозії, високої міцності, хорошою зварюваності і легкості при холодній формуванні.

Cотношенія між вмістом Ni і Cr в різних типах нержавіючої сталі.

Розрізняють п'ять основних категорій нержавіючої сталі, заснованих на їх мікроструктурах - Аустенітні (Austenitic), Феритні (Ferritic), Дуплексні (Duplex), Мартенситні (Martensitic).

Номенклатурна серія 300. Аустеніт це гранецентрированная і високотемпературна варіація сплавів заліза, сукупність легуючих елементів, що утворюють твердий розчин. Стали цього типу додатково до хрому містять деяку кількість нікелю (10-25%), що дозволяє посилити їх опірність корозії. Магнітні властивості відсутні. Висока міцність, стійкість до окислення і високих температур роблять даний тип нержавіючої сталі найбільш вживаним в промисловості.

Номенклатурна серія 400. Ферит це основна складова заліза і його сплавів, є твердим розчином, який утворюють вуглець і легуючі елементи. Структура фериту являє собою об'емноцентірованную кубічну кристалічну решітку. Виявляє магнітні властивості. Знижений включення хрому (менше 17%). Висока стійкість до окислення в кислотному середовищі. Мають широке застосування в хімічній і харчовій промисловості. Другі за популярністю після аустенітних сталей.

Мартенсит - мікроструктура, яка має голчастий тип, виявляється в загартованих сплавах і чистих поліморфних металах. Фізичний механізм створення мартенситу абсолютно не схожий на аналогічні процеси, що відбуваються в сталі при зміні температурних режимів. Мартенситний процес бездіффузіонному, атоми переміщаються по сдвиговому механізму з великою швидкістю в тисячі метрів в секунду. Мартенситні стали проявляють магнітні властивості. Низький вміст хрому і вуглецю. Мають гарну газової корозійну стійкість в слабоагресивних середовищах. Основу застосування складають ріжучі інструменти, елементи конструкцій в харчовій та хімічній промисловості. При зміцненні нікелем і міддю добре пручаються зносу, можливе застосування для промислового обладнання.

Саме широке застосування отримали аустенітні і феритної сорти, які складають приблизно 95% серед використовуваних нержавіючих сталей. Самі полуряние з них:

200/300 Ряд Austenitic - Типовий сорт: 304

Хром (17-25%) / Нікель (8-25%), немагнітний, що не укріплений високою температурою. Має високу міцність при холодній роботі. Доповнення молібдену (до 7%) можуть збільшувати опір корозії. Типове використання: обладнання для харчової промисловості, хімічне обладнання, архітектурні застосування

Дисперсійно укріплені (загартовані) марки - Типовий сорт: 17-4

Хром (12-28%) / нікель (3-9%), з додаванням міді (3-4%) і ніобію або кобальту. Мають мартенситную або аустенитную структуру. Зміцнюються дисперсійним твердением протягом термообробки. Типове використання: клапани, приводи, нафтохімічної промисловості

Переваги нержавіючої сталі:

 1.Срок служби

Коли розглядаються повні витрати циклу життя, нержавіюча сталь - часто найменш дорогий вибір

 2.Нізкіе Витрати Обслуговування

Нержавіюча сталь зазвичай лише вимагає періодичного очищення, з використанням домашніх миючих засобів і води. Поверхні повинні бути вимиті повторно водою і протерті. Слід використовувати м'яку губку, не застосовуючи абразивних паст.

 3.Простота Виготовлення

Сучасні методи металообробки на увазі, що Нержавіюча сталь може бути порізана, зварена, сформована і оброблена так само як традиційні стали і інші матеріали.

 4.Сопротівленіе Корозії

Нижчі сорти пручаються корозії в нормальних атмосферних і водних середовищах, в той час як більш високі сорти можуть чинити опір корозії у багатьох кислотах і лугах, і деяких хлористих розчинах, властивих оточуючим середах, типових для багатьох обробних заводів.

5.Прочность

Механічні властивості Нержавіючих сталей дозволяють знизити товщини використовуваних матеріалів, таким чином скорочуючи вагу без ризику зниження міцності. Аустенітні і Дуплексні сорти не втрачають міцності і при низьких температурах, при обліку менших товщин в порівнянні з традиційними сортами. Таким чином досягається істотна економія по відношенню до альтернативних матеріалів.

6.Гігіенічность

Нержавіюча сталь визнана як найбільш гігієнічна поверхня для підготовки харчових продуктів. Унікальність поверхні Нержавіючої стали в тому, що вона не має пір або тріщин для проникнення бруду або бактерій. Це властивість простий очіщаемость по відношенню до інших поверхонь, робить Нержавіюча сталь першим вибором в строгих гігієнічних умовах, наприклад, лікарнях, громадських кухонь, бойнях, харчового обладнання, переробних підприємствах АПК.

7.Естетіческій зовнішній вигляд

Яскрава, легко обслуговується поверхню нержавіючої сталі забезпечує привабливий і сучасний зовнішній вигляд виробів, є ідеальною для широкого і зростаючого діапазону архітектурних і декоративних додатків.